Din pasiune pentru pizza !

Recieve news about this website directly to your mailbox
Scrieţi codul de control "9714"
src="http://badge.facebook.com/badge/147653671954879.1112.107204119.png" style="border: 0px none;" width="120" height="247">

Toader Claudiu

Creează-ți o
insignă


Promovează şi Pagina ta

Despre Pizza

Origini Pizza
Aceste tipuri de paine plata, precum pizza provin de pe coasta Mediteranei iar in zilele noastre cele mai vechi si cunoscute sunt Focacciile care se cunosc de pe vremea vechilori Etrusci.
Paine este una dintre cele mai vechi mancaruri iar ale sala origini dateaza inca din Neolitic. Niste arheologi italieni si francezi au descoperit in Sardinia un tip de paine plata coapta la cuptor ce dateaza de circa 3000 ani ceea ce reiese ca populatia din Sardinia stia sa foloseasca drojdia, dospitul. Vechi greci aveau si ei o paine plata coapta la cuptor numita PLAKOUS care era condimantata cu varie condimante dintre care usturoiul si ceapa. Si regele Persanilor Darius cel Mare 521-486 ien era cunoscut ca isi cocea un tip de paine plata cu ajutorul scutului condimantata cu curmale si branza.

Despre Pizza
Primele scrieri ale cuvantului PIZZA reies din Latina Vulgara, 997 in Gaeta, 1195 in Penne si ain alte orase ca Roma, L¨Alquila, Pesaro etc... dupa in secolul XVI la NAPOLI unei paini turtite i sa dat numele de PIZZA. Inainte acesta paine turtita era folosita pentru a verifica temperatura cuptorului. Mancarea Saracului, era vanduta pe strazi si nu era considarata o reteta de bucatarie pentru mult timp. La inceput in secolul XVII era unsa cu un sos alb, mai tarziu acesta a fost inlocuit cu Uleiul de Masline, Branza, Rosii sau Peste. In 1843 Alexandre Dumas tatal, descrise diversitatea condimentelor puse pe pizza. In iunie 1889 ca sa onoreze prezenta Reginei Italiei Margherita di Savoia, Raffalele Esposito a creeat Pizza Margherita care avea rosii, branza si busuioc verde, reprezentand culorile Italiei, el fiind si primul care a adaugat branza pe pizza.

Sunt scrieri care dateaza din sec V-VI si vorbesc despre o pizza moale numita MASTUNICOLA preparata cu paine plata, untura, branza si frunze de busuioc verde si piper,alta se cheama CECINELLI preparata cu painea plata si maruntaie de peste.
Trebuie sa notati ca in 1830 unul Riccio a scris in cartea Napoli despre o pizza ce continea rosii, branza si busuioc, Margherita care era deja trecuta in retetar inainte (1866 Francesco de Bouchard) dar nu sub acelasi nume mai tarziu iesin numele de Pizza Marinara, Margherita, Calzone.

Cu timpul Focaccia de origini populare unsa cu ulei de masline sau imbogatita cu rosii ia amploare in toate Regiunile Italiei. Pizza se coace in cuptor, se serveste fie in picioare pe strada in pizzerie sau tratorie.

Pana in anii 900 pizza era cunoscuta ca doar un fenoment Napoletan si treptat Italian care mai apoi cu valurile emigrarii incepe sa se cunoasca si pe afara cel mai puternic in al doilea razboi mondial adecvandu-se la gusturi diverse aceasta devine un fenomen mondial.



Sursa Wikipedia.org (tadus din italiana)

Ti-a fost de ajutor informatia gasita pe site?

Nu! (0 | 0%)
Da! (29 | 100%)
Papa Louie

Papa Louie

When Pizzas Attack!!!
Pizza Hot

Pizza Hot

Miniclip.com




Creat in 21 iunie 2010 de Toader Claudiu
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one